Oren en ogen van de wijk

Een rioolconstructie reconstrueren en bestrating verbeteren in een drukke woonwijk; collega Barbara van Londen weet er alles van! Barbara is Buurtconciërge van de wijk Sterrenberg in Arnhem. In opdracht van gemeente Arnhem verbetert Plegt-Vos Infra & Milieu de bestrating en reconstrueren we een riool van zo’n 2 kilometer lang, verdeeld over 7 straten. De weg daar naartoe vraagt niet alleen om techniek. Communicatie met alle omwonenden is namelijk nét zo belangrijk.

PlegtVos_Arnhem_12-07-2023_074-aspect-ratio-1975-850

Een rioolreconstructie van A tot Z

In totaal vervangt Plegt-Vos Infra & Milieu 1.940 meter riool tijdens de groot onderhoudswerkzaamheden in de wijk Sterrenberg in Arnhem. Het doel van de werkzaamheden is het herstellen, verbeteren en moderniseren van de riolering én een verbeterde bestrating. Vóór we het nieuwe riool aanbrengen in de 7 straten, graven we het oude riool uit. Dat betekent dat we veel grondwerk verzetten zoals opbreek- en graafwerkzaamheden middenin een woonwijk. Dat vraagt om medewerking en begrip van de omwonenden. Buurtconciërge Barbara is daarom het persoonlijke aanspreekpunt voor alle buurtbewoners in de wijk. Door ruim op tijd te informeren, begrijpelijke én persoonlijke communicatie met de bewoners in de wijk Sterrenberg, proberen we de overlast zo veel mogelijk te minimaliseren. Barbara: “Vragen, meldingen óf complimenten; bewoners melden alles als eerste bij mij. Ik sta de hele dag in verbinding met de bewoners. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat we een paar dagen lang een stuk van de straat afzetten omdat we het oude riool uitgraven. Dat betekent dat een aantal bewoners tijdelijk geen gebruik kunnen maken van hun eigen oprit. Het is belangrijk dat bewoners hiervan op de hoogte zijn zodat ze er rekening mee houden.” Binnen 10 minuten fietsen is Barbara op haar werkplek. Ze woont namelijk vlakbij de bouwplaats: “Omdat ik bekend ben met de wijk en dagelijks op de bouwplaats ben, kan ik super snel schakelen met zowel bewoners als de vaklieden.”

Duurzaam, slim én emissieloos

In Sterrenberg is de BouwApp erg populair. Barbara plaatst dagelijks via deze app een update: “Via de BouwApp kan ik bewoners super snel laten weten wat de stand van zaken is op het project. En met zo’n 200 volgers, hebben we daar een mooi bereik! Naast deze digitale manier van communiceren vind ik persoonlijk contact net zo belangrijk. Daarom loop ik elke dag een ronde door de wijk en weet ik wat er bij de bewoners leeft. Waar ik energie van krijgt? Als bewoners mij aanspreken als ze super blij zijn met het resultaat, met name de herinrichting van de straten. We verbreden namelijk een flink deel van de stoep én de stratenmakers leggen mooi, fris nieuw straatwerk.” Dit alles doen we lekker duurzaam; met inzet van bijvoorbeeld een elektrische graafmachine en zonnepanelen op onze bouwkeet werken we zoveel mogelijk emissieloos. Zo reduceren we onze CO2 uitstoot en door de inzet van zoveel mogelijk elektrische apparaten, verminderen we de geluidsoverlast voor omwonenden. Een win-win voor mens en milieu!

Veiligheid voorop

Vlak achter één van de 7 straten ligt een basisschool. Dat betekent dat er ’s ochtends en einde middag veel (fiets)verkeer rondom de bouwplaats is. Barbara: “Iedereen is hier erg scherp op veiligheid. Zo houden we rekening met de start- en eindtijden van de basisschool; grote machines zetten we dan tijdelijk even stil. Ouders en kinderen kunnen zo rustig en veilig van- en naar school.”

Extra tips en tricks voor omwonenden

Plegt-Vos Infra & Milieu besteedt veel aandacht aan duurzaamheid als stap naar een groenere toekomst. Daarom werken we in de wijk Sterrenberg duurzaam en zoveel mogelijk emissieloos. Barbara zet nog een stap extra om deze belangrijke thema’s ook bij bewoners onder de aandacht te brengen: “We organiseren drie verschillende workshops in de wijk. Daarin delen we onze kennis met omwonenden over energie besparen, biodiversiteit en circulariteit om omwonenden wat tips en tricks te geven over deze onderwerpen. En met de fijne werksfeer in het project en een gedreven en enthousiast projectteam, vind ik dit super leuk en waardevol om te doen!”. Op deze manier geven we met gemeente Arnhem en inwoners van de wijk Sterrenberg vorm aan woon-, werk- & leefplezier.

Foto-verhaal-Bjorn-Leus-2-scaled-aspect-ratio-595-255

Bjorn Leus

Civiel Technisch Ontwerper

Een gebied (her)inrichten? Hoe complexer, hoe beter!

Bij Plegt-Vos Infra & Milieu werken we volop aan ontwerp- en uitvoeringsvraagstukken over (her)inrichting van de openbare en private ruimte. Jong talent Bjorn Leus weet er alles van.

Verhaal lezen